top of page
Blog.jpg

İÜPK BLOG

Dosya: İÜPK Sinema Atölyesi 2

Güncelleme tarihi: 14 Ağu 2023

Dönemin bitişinin üzerinden uzunca bir zaman geçti, biz de daha fazla zaman kaybetmeden iki dönemdir düzenli olarak devam ettiğimiz Sinema Atölyemizde bu dönem neler yapmışız hatırlatmak istedik.

Açılışı Hülya Ergün “Sinema ve Psikanaliz” konulu sunumu ile yaptı. Hem sinemanın hem de psikanalizin tarihçelerinden kısaca bahsedip ikisinin ortak paydada nasıl buluştuğunu anlattı.

sa1

Sonraki oturumda ise eğlenceli bir sunumla Başak Nuhoğlu bize eşlik etti. Bu kez de “Sinema ve Müzik” ilişkisini inceledik. Başak bize Hans Zimmer, Yann Tiersen gibi bestecileri tanıttı. Sonlara doğru film müzikleri ile ilgili bir yarışma da yaptı. Kazanan için bir ödülü bile vardı.

sa2.1
sa2.3

Üçüncü oturumu ise Wes Anderson sineması üzerinden devam ettirmek istedik. Eray Meşeli bize “Hotel Chevalier” ve “The Darjeeling Limited” filmleri üzerinden yönetmenin tarzını anlattı. Filmlerinde kullandığı renkleri, simetri tutkusunu ve alt metinleri gösterdi.

sa3.1

Sonrasında da alanımızın içinden bir konu seçtik. Elif Baştan ve Melike Gökcen; otizm, asperger sendromu gibi yaygın gelişimsel bozuklukların sinemada nasıl işlendiğini “Simple Simon” filmi üzerinden anlattılar. “Simple Simon” dışında; “Adam”, “Mozart and The Whale”, “My Name is Khan” filmlerinden de kesitler göstererek sunumu zenginleştirdiler. Pek çok örnek ile yararlı bir atölye oldu.

Son oturumumuzda ise İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Danışmanlık Servisi’nde görev yapmakta olan Psikolog İskender Özatlı davetimizi geri çevirmeyerek, kendisinin de terapilerinde başvurduğu bir yöntem olarak sinematerapiyi anlattı. “Lars and The Real Girl” ve “Sevmek Zamanı” filmleri üzerinden dokunmak ve gerçeklik kavramları ile saplantılı aşk, terk edilme ve reddedilme duygularını tartıştık. Dönemi bu şekilde kapattık.

sa5

Bu beş atölyeye zamanını ayırıp katılan, daha çok zamanını ayırıp sunum yapan herkese çok teşekkür ederiz. En önemli teşekkürümüz ise mezun oldukları için görevlerini ve atölye mirasını bize bırakan Elif Baştan ve Hülya Ergün’e. Siz olmasanız yapamazdık, iyi ki vardınız! Sizi çok seviyoruz ve meslek yaşantınızda da böyle güzellikler diliyoruz. Gelecek dönem görüşmek üzere, beklemede kalın.

İÜPK Kültür-Sanat Takımı Seray Kıvanç & Melike Gökcen

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
  • Instagram
  • iupk logo
bottom of page