Selam! Tercih döneminin ne kadar kafa karıştırıcı bir süreç olduğunu biliyoruz. İÜPK ekibi olarak çok sorulan sorulara yanıt vermek adına bir yazı hazırladık. Sorular genelden özele doğru sıralanıyor. Eğer cevabını bulamadığın bir sorun olursa Instagram üzerinden bizimle iletişime geçebilirsin, senin için her zaman orada olacağız!
Öncelikle genel olarak bölümden bahsetmek istiyoruz. Psikoloji bölümü, İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi içerisinde yer almaktadır. İlk psikoloji dersleri, 1915 yılında Felsefe kürsüsü altında verilmekteydi. Psikoloji eğitimi ise 1919 yılında Umumi Psikoloji kürsüsü adı altında başlamıştır. Daha sonra 1937 yılında W. Peters ve M. Turhan’ın çalışmalarıyla Psikoloji Kütüphanesi ve Psikoloji Laboratuvarı kurulmuştur. İlk mezunlarını ise 1938 senesinde vermiştir.
İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümü olarak Türkiye’de kurulan ilk psikoloji bölümüyüz. Bu yüzden oldukça köklü ve donanımlı bir bölüm olduğumuzu söyleyebiliriz. Şu anda bölümümüzde; Deneysel Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji, Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi olmak üzere 4 ana bilim dalı bulunmaktadır.
S: İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü İngilizce mi?
Hayır, herhangi bir şekilde isteğe bağlı veya zorunlu hazırlık bulunmuyor. Dersler Türkçe işleniyor.
S: Ders programı nasıl? Seçmeli dersler var mı?
İlk iki sene psikolojinin hemen hemen her alanından temel dersler veriliyor, son iki sene için ise yönelmek istediğiniz alana göre ders seçimleri size bırakılıyor. İlk dönem Psikoloji Tarihi, Fizyolojiye Giriş, Sosyal Psikolojiye Giriş; ikinci dönem Psikanalitik Kurama Giriş gibi derslerimiz var. Sosyolojiye Giriş ve Felsefeye Giriş gibi dersler ilk sene seçmeli olarak alınabiliyor. Ancak zorunlu derslerle yeterli kredi dolduğundan bu dersleri seçmek tamamen isteğe bağlı. Müfredat diğer okullarla kıyaslandığında birçoğuna göre daha yoğun denebilir. Daha detaylı ders programına bu sayfadan ulaşabilirsin.
S: Sınavlar nasıl yapılıyor? Zor mu?
Sınavlar çoktan seçmeli, açık uçlu ya da ödev şeklinde yapılabiliyor. Uzaktan eğitim süresince çoğu sınavımız çoktan seçmeli şekilde yapıldı. Zorluk dersten derse ve kişiden kişiye mutlaka değişir. Ama dersler düzenli ve iyi takip edilirse güzel notlar almak çok da zor sayılmaz. Sınav haftaları genelde 2 hafta sürüyor, sınav zamanı ders işlenmiyor. Çan sistemi uygulanıyor.
S: Edebiyat Fakültesi nerede? Merkez kampüs içinde mi?
Edebiyat Fakültesi Laleli yerleşkesinde bulunuyor. Yani merkez kampüs sınırları içinde değiliz. Ama merkez kampüse 4-5 dakika yürüme mesafesindeyiz.
S: Ulaşım nasıl? Kolay mı?
Ulaşım konusunda seçenek diğer okullara göre daha bol olduğunu söyleyebiliriz. En popüler olarak T1 Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı ve M2 Yenikapı-Hacıosman Hattı kullanılıyor. Tramvay hattının İstanbul Üniversitesi-Laleli durağı okulun hemen önünde yer almaktadır. Metro hattının Vezneciler durağı ise okulun arkasında yaklaşık 2-3 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Alternatif olarak Beyazıt Üniversite durağından geçen otobüs hatları da tercih edilebilir.
S: Okulun yemekhanesi var mı? Yeme içme imkanı nasıl?
Evet, okulun yemekhane hizmetinden yararlanabiliyoruz. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak hafta içi beş gün günde üç sefer çıkıyor. En son belirlenmiş olan ücret 3,5₺’dir. Bazı birimlerde öğle yemeğinde vegan seçeneği de sunuluyor.
S: Okulun kütüphanesi var mı?
Evet, fakültenin kütüphanesi var, isterseniz diğer fakültelerin kütüphanelerine de gidebiliyorsunuz.
S: Öğrenci Kulüpleri aktif mi?
Evet. Okulun büyük ve kalabalık olmasından dolayı birçok kulüp mevcut. Her fakültede öğrenci kulüpleri var. Biz de Edebiyat Fakültesindeki kulüplerden bir tanesiyiz. Şu anda 33 tane öğrenci kulübü mevcut. Diğer fakültelerdeki kulüplerde de yer almak mümkün. Edebiyat fakültesindeki kulüplerin listesine buradan ulaşabilirsin.
S: Peki siz İstanbul Üniversitesi Psikoloji Kulübü olarak ne yapıyorsunuz?
Her şeyi yapıyoruz aslında. Psikoloji bizim için bir sınır değil. Sinema ve müzikten tutun, dijital tasarıma kadar her konuda atölyeler, etkinlikler düzenliyoruz. Kendimizi tanımaya, ekip çalışmasını öğrenmeye çalışıyoruz. Amacımız da bu zaten. Hemen hemen her hafta herkesin katılımına açık etkinlikler düzenliyoruz. Nar Harekatı, Sev’Pati gibi sosyal sorumluluk projelerimiz var. Bunların yanında PsikoTalks, Psikoloji Sempozyumu gibi büyük çaplı etkinlikler düzenliyoruz. Bazen küçük çekilişlerimiz de oluyor. Sosyal medya sayfalarımıza göz atmayı unutmayın!
S: Erasmus+ programına katılabilir miyim? Süreç nasıl işliyor?
Evet, Erasmus programı ile yurtdışında anlaşmalı olduğumuz okullara değişime gidilebiliyor. Belirli koşulları karşıladığınız zaman programa başvuru yapabiliyorsunuz ve anlaşmalı olunan okullar arasında tercihte bulunuyorsunuz. Daha sonra Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yaptığı dil sınavına giriyorsunuz. Bu sınav bu sene uzaktan yapıldı. Hem okul not ortalamanız hem de bu sınavın sonucu baz alınarak yerleştirmeniz yapılıyor. İki tane yabancı dil sınavına girebiliyorsunuz. Okulların büyük çoğunluğu Almanya ve Fransa’da, hemen hemen çoğu Almanca ve Fransızca yeterliliği arıyor. Erasmusa alternatif olarak Mevlana, Farabi gibi diğer değişim programları da bulunuyor.
S: Çift anadal veya yandal yapabilir miyim?
Evet, çift anadal (ÇAP) ve yandal yapmak mümkün. 3.Dönem sonunda bu programlara başvuru yapılabiliyor. Kontenjanlar ve başvuru koşulları çift anadal veya yandal yapmak istediğiniz bölüme göre değişebilir. Psikoloji öğrencileri arasında genelde yönelinen alan doğrultusunda İşletme, Sosyoloji, Hukuk gibi bölümlerde çift anadal ve yandal yapılabiliyor. Farklı bölümlerden de bu şekilde psikolojiden ders alan öğrenciler var.
S: Staj yapma zorunluluğu var mı?
Hayır, stajlar gönüllü olarak yapılıyor. Hangi alanda gelişmek istiyorsanız o alana yönelik staj yapabilirsiniz. Staj konusunda daha detaylı bilgi burada mevcut.
S: Sadece klinikte mi çalışabilirim? İş imkanlarım neler?
Hayır, psikolojinin çalışma alanları sanıldığından çok daha geniş. Sadece uygulamalı psikoloji dalı altında bile spor psikolojisi, sağlık psikolojisi ve endüstriyel-örgütsel psikoloji gibi farklı birçok alan mevcut. Okulda hemen hemen hepsinde dair eğitim veriliyor. Klinik psikolog olabilmek için bu alanda uzmanlaşmak yani yüksek lisans yapmak gerekli. Ancak klinik alanında da zorunlu ve seçmeli derslerimiz oluyor.
S: İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünün Psikanalitik ağırlıklı olduğu doğru mu?
Hem evet hem de hayır. Okulumuzda Psikanaliz konusunda çok donanımlı akademisyenlerin olduğu doğru, psikanalize yönelik alınabilecek seçmeli ders sayısı da bol. Ama bu farklı ekollerin olmadığı anlamına gelmiyor. Yani herhangi bir ağırlık durumu söz konusu değil, ancak psikanalizle ilgileniyorsan burası kesinlikle doğru yer denebilir.
S: Sınıf kalabalık oluyor mu? Dersler amfide mi işleniyor?
Alttan ders alındığı için ve diğer bölümlerden (çap/yandal) ders alanlar olabildiği için sınıflar kalabalık oluyor. Zaten okul kalabalık ve evet, dersler ilk sene amfide işleniyor. Bu sene uzaktan işledik :(
S: Dersler nasıl geçiyor? Neler yapılıyor?
Özellikle ilk sene çoğu ders bir nevi psikolojinin bir anadalını temsil ediyor. Böylece her alanı tanıma fırsatı fazlasıyla oluyor. Dersler özellikle ilk senelerde teorik olarak işleniyor ancak sosyal psikoloji gibi bazı dersleri tartışarak aktif bir şekilde işliyoruz. Aynı şekilde çoğu derste sıkça konu ile alakalı belgesel gibi farklı materyallerde kullanılıyor. Çoğu derste kaynak edinme zorunluluğu yok, ama tavsiye ediliyor. Hemen hemen her dersin hocası fazlasıyla kaynak hatta bunun dışında kitap/film önerisi yapıyor.
S: Akademik kadro nasıl?
Akademik kadromuz oldukça donanımlı ve güçlü. Psikolojinin farklı alanlarında yetkin hatta tanınan hocalardan ders alıyoruz. Ama en güzeli hocalarla iletişimin çok güzel olması. Elbette, burası öğrenciye göre değişecek bir kısım. Ancak herhangi bir sorunuz, sorununuz ya da danışmanız gereken bir durum olduğu zaman hiçbir hoca sizi geri çevirmez, elinden geldiği kadar da yardım eder. Kadroya daha detaylı göz atmak için buraya tıklayabilirsin.
S: Uzaktan eğitim süreci nasıl geçti?
Uzaktan eğitim süresince derslerimizi ve kulüp etkinliklerimizi Zoom üzerinden yaptık. Sınavlarımız ise okulun kendi sınav sistemi üzerinden yapıldı. Genel olarak sistemde sadece bir kere arıza çıktı, onun dışında neredeyse hiç problem yaşamadık. Kulüp olarak uzaktan eğitimde elimizden geldiğince aktif olarak çalıştık. Okulun çoğu faaliyeti bu sene uzaktan yürütüldü.
S: Devam zorunluluğu var mı?
Daha önce birçok derste ve bu sene (uzaktan eğitimde) devam zorunluluğu yoktu. Genel olarak ders hocasının insiyatifinde olan bir durum. Özellikle ilk senelerde dersi alan öğrenci sayısı çok fazla olduğundan yoklama alınmıyor. Daha sonraki senelerde özellikle proje derslerinde yoklamaya önem veriliyor diyebiliriz.
S: Bir dersten nasıl kalınıyor ve kalınca neler oluyor? Yaz okulu var mı?
Şartlı geçmek için ders harf notunuzun DC, DD; kalmanız için FF olması gerekiyor. Bir dersten kalınca dersi işlendiği dönemde (Güz ya da Bahar) tekrar alırsınız. Yaz okulu yok ancak başka okulların yaz okullarından ders alıp saydırabiliyorsunuz. Bu seçenek okulun aldığı karar doğrultusunda değişebilir.
Cevaplanması gereken tüm sorulara bu yazımızda yer vermeye çalıştık. Umarım senin için bilgilendirici ve keyifli bir yazı olmuştur. Aklına takılan ve sormak istediğin sorular var ise sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsin. İyi şanslar dileriz :)
Comments