top of page
Blog.jpg

İÜPK BLOG

KARANLIKTA DİYALOG

Güncelleme tarihi: 14 Ağu 2023

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Kulübü olarak 23 Ekim günü Karanlıkta Diyalog etkinliğine gittik. Aşağıda, katılım gösteren bölüm arkadaşlarımızın kişisel deneyimleri yer almaktadır.

 

“Tecrübe edilmesi gereken bir olay.” İnsanların bir başkasının dünyasına, bir başka gözle bakmasını sağlayan bir deneyim. Sessizlikte diyaloğu dört gözle bekliyorum.

Busena KİLİMCİ – 1. Sınıf

 

Karanlıkta geçirdiğim her an çok güzel ve etkileyiciydi. Empati kurmak, düşünmek ve yaşanan zorlukları yaşayanın perspektifinden anlamak için çok önemli bir etkinlik. İçerideyken önce karanlığa alışmak zorlamıştı. Gözlerim karanlığa alışınca, bu karanlığın hayatımın her tarafında, günün her saatinde bulanacağını düşününce korktum. Bir daha göremeyeceğim düşüncesinin verdiği korku, her tökezlediğimde veya kollarımı boşlukta salladığımda yerini bencil olduğum hissine bıraktı. Sadece yarım saatliğine bu zorlukları yaşarken korkuyorsam, bunları belki de doğduğundan beri yaşayan insanlar ne yapacaktı? Etkinlik biraz da bu korkuyu hallettikten sonra geride kalan somut sorunları anlamamız için önemliydi. Kaldırıma park edilen arabalar, olur olmaz yere konan direkler… Bittiğinde ise kafamda yer eden çoğu kalıplaşmış fikrin değiştiğini ve etrafımızda zorluklarla mücadele eden insanlara karşı daha başka bir bakış açısıyla yaklaşacağımı hissettim, öğrendim.

Kübranur ŞAHİN – 1. Sınıf

 
11220790_915666008481314_2018840641160953152_n
 

Etkinliğe ikinci gidişim olmasına rağmen bambaşka duygular hissettim. Öncelikle rehberimizin kendisinden “görme engelli” değil de “kör” diye bahsetmesi çok dikkatimi çekti. Çünkü toplum olarak bazı şeyleri aşabilir ve daha duyarlı olabilirsek hiçbir şey “engel” değildir.

Elif ŞAHİNGİRAY – 2. Sınıf

 

Tanımadığınız bir insana güvenebilir misiniz? Bu soruyu; geçirdiğim bir buçuk saat öncesinde bana sorsalardı kesinlikle hayır derdim. Karanlıkta diyalog, tanımadığım bir insana güvenmenin ne kadar güzel bir şey olduğunu gösterdi. Samimiyetin doruklarını yaşadım resmen. Herkes bu deneyimi yaşamalı, gitmeyenlere ya da gitmek isteyenlere duyurulur. Acele edin! 🙂

Nurten YILMAZ – 3. Sınıf

 

İkinci kez olmasına rağmen aynı heyecanla yaşadığım nadir deneyimlerden biriydi. Asıl engellerin zihnimizde olduğunu, istersek olumsuz koşulları olumluya çevirebileceğimizi bir kez daha hatırlattı. Ayrıca, fark ettim ki gözlerimiz bazen dış görünüş yanılgısına kapılıp bizim ruhlarımızı da körleştirebiliyor. Herkesin yaşaması gereken bir deneyim bence. 🙂

Özge DİNÇBAŞ – 2. Sınıf

 

12031987_915666018481313_454843616868567537_n
 

Karanlıkta diyalog hayatıma kattığım en anlamlı deneyimlerden biriydi kesinlikle.  İyi ki de gittim ve görme engeli olan insanların ne müthiş bir şey başardığını bir nebze de olsa anladım, onların duygularına ortak oldum. Beni bu etkinlikte en çok etkileyen şey rehberimiz Engin Beyin “Biz dışarıdaki herkese güvenmek zorundayız.” cümlesi oldu. Umarım biz onların güvenini boşa çıkarmayan, duyarlı birer insan olmayı layıkıyla yerine getiririz. Herkesin bu eşsiz deneyimi yaşamasını tavsiye ederim.

Hüsna DEMİR – 3. Sınıf

 

Karanlıkta diyalog herkesin mutlaka bir kez deneyimlemesi gereken bir etkinlik. Girmeden önceki düşüncelerinizle girdikten sonraki düşünceleriniz arasında gerçekten bir fark olduğunu göreceksiniz. Ben bir buçuk saat boyunca kendimi onların yerine koydum, dört duyumla onların her gün yaptıklarını yapmaya çalıştım başta zorlandım ancak yanınızda etrafınızda size güven veren birileri olunca çabuk alışıyorsunuz. Onlar da günlük hayatlarında etrafındakilere yani bize güvenmek zorundalar. Üzerimize düşeni yapmalıyız; onların hayatlarına bir engel de biz olmamalıyız. Ve en önemlisi bu aslında onlar için hiçbir engel taşımıyor. Hayatı daha iyi görüyorlar, bizim fark etmediklerimizi fark edip bunun keyfini çıkartıyorlar. Onları daha iyi anlamak ve onlara karşı daha bilinçli davranmak için bu etkinliğe gitmelisiniz .

İrem EKER – 1. Sınıf

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
  • Instagram
  • iupk logo
bottom of page