top of page
Blog.jpg

İÜPK BLOG

YUVADAN UÇAN KUŞ




Uzun ve yorucu geçen bir sınav süreci sonunda hayallerinizi süsleyen üniversiteye hiç olmadığınız kadar yakınsınız. Pek çok öğrenci üniversite okumak için şehir değiştirecek, ailesinden ayrılacak, hiç görmediği yollardan geçecek. Bu, kaygı hissettiren ve heyecan uyandıran bir süreç fakat aşılmaz değil. Bu yazı belki de uyum sağlamanızı kolaylaştıracak. Öyle olmasını dilerim.


Öneriler:

  • Eğer orada sizin neyi beklediği hakkında kaygı duyuyorsanız ilk olarak şehre gelmeden okulunuzu, kampüsünüzü tanımak adına araştırma yapmanız uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır. Kampüs çevresinde sahip olunan imkanlar, vakit geçirmek için gidebileceğiniz yerler, yapılabilecek aktiviteler, kurslar, ulaşım gibi unsurlar en azından sizi neyin beklediğinin habercisi olabilir.

  • Ailenizin sağlamış olduğu güven duygusundan uzaklaşmış hissedebilirsiniz. Belki birkaç gün onlar olmadan yaşamak zor gelebilir bu doğrultuda birtakım duygularınız açığa çıkabilir. Ağlamak ya da endişenin getirdiği fiziksel tepkimeler aşırıya gitmedikçe ve sürekli olmadıkça normal görülebilir. Bu duruma herkesin tepkisi aynı olmayacağı için etrafınızdaki diğer öğrenciler ile kendinizi karşılaştırmayın. Herkesin uyum süresi de farklı olacaktır. En sonunda herkesin uyum sağlayacağını unutmayın. Yalnız değilsiniz.

  • Bu sürecin size hissettirdiklerini çevrenizdekiler ile paylaşmaktan çekinmeyin. Etrafınızdakiler bu süreçte daha anlayışlı davranacaktır.

  • Okulunuzu tanıtan tanıtım vs. gibi olanaklardan faydalanın. Bu süreci hızlandıracaktır.

  • Hiçbir şeyin kusursuz olmasına gerek yok. İlk günlerde bazı hatalar yapabilirsiniz. Kendinizi kötü hissetmeyin. Öğrendikçe zaten doğrularını bulacaksınız.

  • Bilmediğiniz ya da eksik olduğunuzu hissettiğiniz konularda daha tecrübeli kişilere danışmaktan çekinmeyin.

  • Hemen umutsuzluğa kapılmayın, vazgeçmeyin. Bu sürecin elbette bitişi var. Birkaç hafta ya da ay sürmesi çok normal.


Sonuç olarak üniversite hayatı öğrenciyi sadece akademik olarak değil sosyal ve kişisel açıdan da geliştirir. Okula girdiğiniz ve okuldan çıktığınız haliniz aynı olmayacak. Bu gelişimin keyfini sürün. Mutlak bir mutluluk vaat etmez fakat uzun süreli bir memnuniyet vereceğine emin olabilirsiniz.

Yeni hayatınıza hoş geldiniz!



Ece Diktaş

65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
  • Instagram
  • iupk logo
bottom of page