top of page
Blog.jpg

İÜPK BLOG

FİLMEKİMİ PSİKOLOJİYE İYİ GELİYOR!

Güncelleme tarihi: 14 Ağu 2023

Biz “nerede, ne etkinlik varmış, katılmalı mıymışız, katılsak işimize yarar mıymış, sever miymişiz?” ekibi olarak ekim ayının gelmesini Filmekimi’nin başlaması olarak görüyoruz ve biletlerin satışa çıkacağı son ana kadar “hangisine gitsek?” derdine düşünüyoruz. Eğer bu etkinlikten tam şimdi bu yazıyı okurken haberdar olmuşsanız, daha detaylı bilgiye ulaşmanız için sizi şuradan festivalin sitesine yönlendirelim.

Festivalden haberdar oldunuz; ancak hangisine gitsem derdindesiniz, mümkünse naçizane yardımımız olsun. Psikoloji öğrencileri olarak özellikle gözümüze çarpan, aklımızı çelen filmler oldu -ya da algıda seçicilik mi diyelim- ve bunları sizinle de paylaşalım istedik.

Seçtiğimiz filmler, psikolojinin birçok alanıyla bağlantılı olduğu gibi özellikle insan yaşamının çok özel ve önemli bir dönemi olan ergenliği ele alıyor. Peki ergenlik nasıl bir dönem? Bu dönemi psikolojik bir yaklaşımla ele alacak olursak ergenliğe ikinci çocukluk dönemi diyebiliriz; çünkü çocukluktaki tüm çatışmalar ergenlikte tekrar ele alınır. Yeni bir beden tasarımı, yeni bir ruhsal işleyiş vardır. Beden püberte ile değişmeye başlar ve bu değişim çok hızlıdır. Bedensel değişime eşlik eden bir ruhsal değişim de söz konusudur. Ergen bu değişime yetişmeye çalışır. Bocalamaları, agresyonu, duygusal iniş çıkışları da bundan kaynaklanır.

Cinsellik, kimlik, ebeveynden ayrılık, arkadaşlık ve aşk ilişkileri bu dönemdeki en önemli meselelerdir. Beden cinsel özelliklerini kazandıkça cinsellik artık düşlemsel değildir, gerçek bir eylemdir. Ergen kendine “ben kimim?” sorularını yöneltip kimliğini sorguladıkça ebeveynin bakışından kendi bakışına yönelir. Bu süreçte mahremiyet ihtiyacıyla odasına kapanır ve ayna karşısında bolca vakit geçirir.

Sinemanın da hepimizin yaşadığı, yaşıyor olduğu bu döneme içimizdeki tanıdıklık hissiyle yeni bir pencereden bakabilme imkanı sunacağına inanıyoruz.

Önerdiğimiz filmler bağlantı linkleri ve fragmanları ile birlikte aşağıda:







Film seçiminize katkımız olabilmişse, yüzümüzde tebessümle selam eder; karşılaşma umuduyla şimdiden iyi seyirler dileriz.

Elif Baştan & Hülya Ergün İÜPK Kültür-Sanat Ekibi



3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
  • Instagram
  • iupk logo
bottom of page